Autor Subiect: Studiu: Efectul benefic al cainilor asupra copiilor cu astm  (Citit de 1366 ori)

Offline Administrator

  • Administrator
  • User novice
  • *****
  • Mesaje postate: 39
  • Karma: +4/-0
    • Vezi Profilul
Studiu: Efectul benefic al cainilor asupra copiilor cu astm
« : Decembrie 21, 2015, 05:39:34 p.m. »
     Studiul, publicat in Jama Pedicatrics, a fost condus de cercetatori din Suedia, intr-o colaborare dintre Institutul Karolinska si Universitatea de stat Uppsala.
Premisa acestui studiu, astmul la copii este o ingrijorare globala de sanatate, cu o crestere constanta in ultimii 30 de ani, ajungand a afecta 9.3% dintre copii, la nivel mondial. Cei care sufera de astm au in permanenta caile respiratorii inflamate si iritate. In timpul atacurilor, riscut de infarct creste cu 90%; iar lasat netratat, astmul afecteaza atat de grav sistemul respirator, incat insasi metabolismul general incetineste.
     Studiile precedente au legat anumite aspecte de ambient in cresterea sau scaderea riscului de astm, incluzand in testare tutunul, contactul cu animelele de companie, marimea familiei vs spatiul de locuit, ordinea de nastere, expunerea microbiana si factori socio-economici.
Acest din urma studiu s-a focusat pe impactul contactului cu animele de companie, masurat pe un esantion de peste 100.000 de copii nascuti intre 2001 si 2010 in Suedia, Norvegia si Danemarca.

1. Cainii expun copiii la micro-organisme diversificate

     Desi au fost facute numeroase studii pe tema expunerii in prima parte a vietii copiilor la rasa canina, majoritatea au un factor in comun: micro-organismele naturale cainilor afecteaza viata copiilor in bine.
Unul dintre aceste studii chiar concluzioneaza ca "un copil nascut in zona rurala cu expunere la caini are un risc de astm redus cu peste 60%". Mai mult, extrapoland prescriptiile in zona rurala vs. urbana si verificand prezenta unui animal de companie canin in locuinta, 5% dintre copii prescolari au fost diagnosticati cu astm versul 7% in zona urbana; insa din categoria copiilor ajunsi scolari si gimnaziali, din cei 5%, 52% au avut simptome ameliorate, in timp ce din cei 7% urbani, doar 31% au avut simptome ameliorate.

     Mergand mai departe, au trecut de la date statistice la date practice si au testat peste 28.511 de copii provenind din familii cu si fara caini de companie si au concluzionat de prezenta unui caine expune copilul la o suma mult mai mare decat normal de micro-organisme si endotoxine care cresc imunitatea sistemului respiratoriu a copilului.


Max, stai! Max, sezi! Max, vindeca-ma de astm!
Bravo Max!


2. Prescrierea unui "caine" ca supliment medical

      Cercetatorii au mers si mai departe, alegand un esantion de 6.433 de copii cu astm si prescriindu-le adoptia unui caine ca tratament.
Dupa o perioada de 1 an, 6.420 de copii care au pastrat animalul de companie au fost chemati inapoi pentru o evaluare a astmului lor, iar rezultatele au aratat ca 51% au simptome mult ameliorate, iar atacurile de astm au o frecventa mult redusa, 34% arata mici imbunatatiri, 8% nu prezinta nicio diferenta iar 7% au dezvoltat alergie inhalatorie la protenia din par.
- Celor 8% care nu au prezentat imbunatatiri li s-a prescris un al doilea caine, neaparat din grupa VII (caini de vanatoare, pontatori-aportori, scotocitori), iar dupa inca un an, 90% aveau deja afectiunea ameliorata.
- Celor 7% care au dezvoltat alergie la protenia din par li s-a prescris adoptia unui caine din grupa pontatorilor cu par scurt, si din nou, dupa un an, 68% au aratat imbunatatiri.

3. Dar despre pisici?

     Studiul a continuat pe inca un esantion de 7.520 de copii care, timp de un an, au fost expusi la pisici. Din pacate, comportamentul pisicilor (sanitarizare cu saliva si marcarea teritoriului prin frecare), au expus copii la prea multa protenia din par si studiul a fost oprit dupa doar 3 luni, datorita numarului mare de cazuri de inrautatire a situatiei.
Desi s-a tinut a se evidentia efectul benefic asupra rezonantei cardice in timpul toarcerii, prezenta unei pisici totusi nu este benefica pentru astmatici.

4. Limite si planuri

    Studiul a admis si o suma de limite, precum sensibilitatea copiilor datorita astmului parental, interactiunea cu alte animale sau factorii de mediu purtator. Mai mult, nu s-au efectuat studii pe copii mai mari de 14 ani datorita limitarilor legale a fiselor medicale. In final, studiul este realizat doar pe tipicul de pozambettie nordica (Suedia, Norvegia si Danemarca) si nu poate cuantifica diferentele de cutume si obiceiuri ale altor zone.

Studiile continua, atat pe zona de interactiune cu pisici (2014-2016 cu Pisica Sfinx KRT71SADRE) si cu cainii din grupa II (Teckel)


Mai multe detalii aici: http://goo.gl/vxV45z
Toate pozele sunt afisate doar vizitatorilor inregistrati
« Ultima Modificare: Decembrie 21, 2015, 06:27:39 p.m. de Administrator »
Echipa  WORLD WIDE VETS - Cabinet Veterinar
str. Vladeasa, nr. 9 A, (in spatele Scolii nr. 59, langa terenul de tenis)
sector 6, Bucuresti
T: 021 49 00 361
M: 0766 285 423
W: www.worldwidevets.ro
E: contact@worldwidevets.ro