Autor Subiect: Despre pisici - o scurta istorie  (Citit de 2401 ori)

Offline Administrator

  • Administrator
  • User novice
  • *****
  • Mesaje postate: 39
  • Karma: +4/-0
    • Vezi Profilul
Despre pisici - o scurta istorie
« : Noiembrie 19, 2015, 12:40:28 p.m. »
În mod tradițional, istoricii sustin Egiptul Antic ca locul de domesticire a pisicii, datorită reprezentărilor clare de pisici de casa in picturile egiptene, de acum circa 3.600 de ani.
Totuși, în 2004, un mormânt neolitic excavat în Cipru, conținea schelete, puse aproape una de alta, atât al unui om și al unei pisici. Mormântul este estimat la 9.500 de ani vechime. Specimenul pisica de aici este mare și seamănă îndeaproape pisica salbatica din Africa (F. s. Lybica). Aceasta descoperire, combinata cu studiile genetice, sugerează ca pisicile au fost domesticite, probabil, în Orientul Mijlociu, in jurul datei de dezvoltare a agriculturii și apoi au fost aduse în Cipru și Egipt.
De asemenea, au mai fost publicate dovezi de domesticire a pisicilor acum 5300 de ani în China. In aceste cazuri, pisicile se pare că au fost atrase în sate de prezenta rozătoarelor, care, la rândul lor au fost atrașe de cereale cultivate și stocate de oameni.

Cea mai documentata sursa, cea din Egiptul antic, atesta ca pisicile erau animale sacre, iar zeița Bastet adesea era descrisa în formă de pisică sau de leoaică.
Ulterior, romanii introduc pisica domestica din Egipt în Europa; în achitanul roman exista o gravură, din primul sau cel de-al doilea secol, al unei tinere care deține o pisica si este una din cele mai vechi reprezentări ale pisicii domesticite in zona Romei.
Mai tarziu, pisicile au ajuns si în Europa Centrala si Nordica, imediat sau concomitent cu Imperiul Roman, deoarece exista dovezi in Marea Britanie de astazi, care dateaza de la sfârșitul epocii fierului.
Pisicile domestice s-au răspândit în mare parte a lumii în epoca de Descoperire, fiind luate pe navele de navigatie pentru a controla rozătoarele, dar și ca un simbol de “bun-noroc”.Mai departe de arheologie, din punct de vedere religios, credintele antice vedea pisicile ca fiind suflete exaltate, tovarăși sau ghiduri pentru om, un companion mut prin viata.
De exemplu, in Japonia, pisica Maneki Neko este un simbol al norocului.
Deși nu specii sunt sacre în Islam, pisicile sunt venerate si de musulmani. Unii scriitori occidentali au afirmat ca Mohamed avut o pisica, Muezza. Un alt sfant al Islamului, Ahmed AR-Rifa'i , era un cunoscut iubitor de pisici.
Freya, zeița iubirii, frumusetii si a fertilitatii in mitologia nordică, este descris ca de echitatie un car tras de pisici.
Insa,.... multe culturi au si superstiții negative despre pisici. Un exemplu ar fi faptul a fost o pisica neagra "care traversează calea cuiva" aduce ghinion, sau ca pisicile sunt ajutoarea ale vrăjitoarelor, folosite pentru a spori puterile și abilitățile de vrăjitorie. Uciderea de pisici în Belgia, este din pacate comemorata in orasul Kattenstoet (desi, in ultimii ani, mai multe organizatii pro-feline au deschis procese publice impotriva acestui obicei, si ii sustinem!).

Totusi, mai este o zona, cea mitologica, potrivit careia, în multe culturi, pisicile au mai multe vieți.
În majoritatea țărilor, se crede că au nouă vieți, dar în Italia, Germania, Grecia, Brazilia și unele regiuni vorbitoare de limba spaniolă, se spune că avea șapte vieți, în timp ce în tradițiile turcești și arabe, numărul de vieți este de șase.
Mitul este atribuit supletii naturale si rapiditatii felinelor, dar si sansa lor de  a scăpa din situatii periculoase. Cum putem vedea de exemplu aici:
https://www.youtube.com/watch?v=zbJIEKYRx_oPozele sunt afisate doar vizitatorilor inregistrati. Crearea contului dureaza 20 secunde.
« Ultima Modificare: Noiembrie 19, 2015, 01:06:31 p.m. de Administrator »
Echipa  WORLD WIDE VETS - Cabinet Veterinar
str. Vladeasa, nr. 9 A, (in spatele Scolii nr. 59, langa terenul de tenis)
sector 6, Bucuresti
T: 021 49 00 361
M: 0766 285 423
W: www.worldwidevets.ro
E: contact@worldwidevets.ro